Ne-am întrebat de multe ori și i-am întrebat și pe alții, ce reprezintă Iașul în bucate?
Am mai aplecat urechea și la vorbele din târg, inclusiv la târgul Iașul în bucate. Pentru că da, Iașul în Bucate reprezintă un târg organizat în dealul Copou din Iași.
Dar Iașul în Bucate nu este un târg oarecare, luat de la anticariatul oboarelor și iarmaroacelor. Iașul în Bucate este evenimentul comunității în sprijinul comunității. O inițiativă frumoasă pornită în 2022 în cadrul Food For Iași Living Lab de o echipă inimoasă alcătuită din cercetători, funcționari, producători și activiști care au demonstrat că se pot realiza evenimente serioase și de durată. Din această echipă fac parte oameni de la Academia Română Filiala Iași, de la departamentul Evenimente din cadrul Primăriei Municipiului Iași, de la Universitatea pentru Științele Vieții din Iași, de la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, de la Asociația Producătorilor locali Produs în Iași și de la Asociația Rural Development Research Platform care în anul 2024 își propun să faciliteze legătura dintre producătorii certificați ecologic, atestați tradițional din Regiunea Nord Est și consumatorii responsabili din municipiul Iași.
Pentru Food For Iași Living Lab, Iașul în bucate reprezintă un experiment. Consumatorii din municipiul Iași au acces la produse agroalimentare de calitate, direct de la producători datorită faptului că interesele autorităților locale, ale mediului universitar-academic, ale mediului antreprenorial și ale societății civile s-au întâlnit sub aceeași cupolă.
Pe de o parte, Primăria Municipiului Iași asigură cadrul prielnic și infrastructura necesară pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a târgului. În același timp, Academia Română – Filiala Iași oferă certitudinea unui eveniment de înaltă ținută și organizează totodată activități de transfer de cunoaștere în rândul publicului larg, asigurând și vizibilitatea internațională a acțiunilor.
Tot în ceea ce privește organizarea, Universitatea pentru Științele Vieții își prezintă realizările din laboratoarele de microproducție și recolta din fermele didactice. Iar Direcția pentru Agricultură Județeană Iași contribuie prin recomandarea producătorilor autorizați,
Nu în ultimul rând, Asociația Producătorilor Locali Produs în Iași reprezintă pilonul central al participanților la eveniment iar Rural Development Research Platform contribuie la promovarea acestui eveniment atât în mediul urban, cât și în spațiul rural, prin activitățile desfășurate în cadrul Laboratorului viu RoRuralia.
Revenind la întrebarea de la început, am avut bucuria să aflăm de la producătorii locali că Iașul în bucate a contribuit la sporirea vizibilității în rândul consumatorilor și la creșterea vânzărilor produselor locale. În plus, pentru mulți producători, Iașul în bucate a devenit o comunitate, ca o familie, în care membrii se respectă, se sprijină și se bucură de fiecare dată când sunt împreună.
Pentru noi, cercetătorii de la Academia Română – Filiala Iași implicați în susținerea acestui eveniment, Iașul în Bucate reprezintă dovada utilității cercetărilor noastre și sursa de inspirație pentru dezvoltarea unor noi proiecte de cercetare și de transfer de cunoaștere. Iașul în bucate este o provocare. La fiecare ediție cunoști oameni noi, cu idei noi, cu experiențe noi.
Iașul în bucate reprezintă un model de succes, un model prin care am demonstrat că actorii principali dintr-un sistem agroalimentar urban pot conlucra armonios pentru atingerea unui obiectiv comun – schimbarea în bine a comunității prin facilitarea legăturilor directe dintre producători și consumatori.
#Cesar #BuildingCesar #IasulInBucate #ARFI #FILL #Cities2030 #Cesar2030
#RDRP #RoRuralia #RURALITIES #USV #DAJIasi #ProdusInIasi
2024 03 27