Totul a pornit de la o provocare. Și provocarea ne-a fost furnizată, cum s-ar spune, pe mai multe paliere.
În primul rând, este provocarea Centrului de Excelență. Noi deja lucram la construcția unui ecosistem de cunoaștere: RDRP Knowledge Ecosystem. O noutate în metodologia, epistemologia și filosofia sistemelor de cunoaștere, inovație și transfer. Un ecosystem cu două laboratoare vii (living labs), o platformă de cercetare, două platforme ale comunității beneficiarilor, trei simpozioane permanente și o platformă pentru narațiuni și epistemologii vizuale. Ne face plăcere oricând să povestim despre acest ecosistem de cunoaștere care stă deja la baza unor serii de experimente, cercetări, rapoarte, studii și acțiuni de guvernanță participativă. În acest context, am înțeles că formula cea mai potrivită din toate punctele de vedere pentru lanțurile scurte de producție, transfer și consum de cunoaștere (LSC-urile) nu sunt date de ecosistemele de cunoaștere. Nu sunt date de laboratoarele vii sau de acțiunile de cunoaștere și guvernanță participativă, derulate împreună cu beneficiarii. Și nu sunt date nici de centrele de excelență. Dimpotrivă, răspunsul este mult mai simplu. LSC-urile sunt date de soluțiile integrate care pun împreună toate acestea:
- Laboratoarele vii (living labs),
- Comunitățile de beneficiari,
- Ecosistemele de cunoaștere,
- Centrele de excelență.
Sub aceeași umbrelă conceptuală și de acțiune strategică, trebuie să găsim cea mai bună soluție materială și imaterială pentru a pune împreună cunoașterea, ființele vii, comportamentele, interacțiunile, sistemele și înțelegerea sistemică a acestora.
Și așa s-a născut Cesar the Idea. Care, apoi, avea să-și joace toate rolurile integrării sistemice, luând, pe rând, formele cele mai exotice: Cesar the Book, Cesar the Cat, Cesar the Castle, Cesar the Library, Cesar the Iceberg. Și multe altele care așteaptă să nI se înfățișeze.
Și, pentru că orice idee se fixează la început în metadatele ei, Cesar și-a asumat primul rol de vector și promotor al strategiei Food2030, cu un accent deosebit pus pe ideea de reziliență, sustenabilitate în cunoaștere și acțiune, durabilitate la nivel strategic și dinamică integrată, dată de abordarea sistemică.
Astfel, Cesar și-a primit și codurile specifice. Sau, mai curând, s-a așezat de la sine sub codurile care l-au pus în discuție.
RO: CESAR2030 – Centrul de Excelență pentru o Socio-Economie Alimentară Durabilă, Sustenabilă și Rezilientă, în acord cu strategia europeană Food 2030.
ENG: CESAR2030 – Center for Excellence in Socio-Economy of Agri-Food Resilience.