Îmi pun acum câteva întrebări pe care nu le-aș fi avut în atenție în alte circumstanțe. Aleg de exemplu, unul dintre proiectele mele speculative, din aria propriilor preocupări. Mă pot gândi, astfel, chiar la sensul gândirii speculative ca atare în contextul practicilor cotidiene. Mă interesează, într-una din temele mele de reflecție, modul în care putem folosi gândirea speculativă ca instrument strategic. Și, în procesele critice, analitice și uneori creative ale exercițiilor mele reflexive am parte de câștiguri, de pierderi, de reveniri, de pași înainte, de pași înapoi. Lucrurile sunt vii în tot acest proces și lucrul acesta mă bucură cel mai mult.
Dar anumite întrebări mi se par foarte interesante atunci când mă gândesc la contextul general al acestei activități. Astfel, mă pot întreba: când aș fi avut eu ocazia să mă gândesc la această temă și la managementul riscului în procesele care ar dezvolta-o? Sau, mai interesant, cum aș putea pune în același context exercițiul meu speculativ și managementul impactului pe care l-ar putea avea acest exercițiu în comunitățile din care fac parte? În configurațiile sistemelor personale poate că nu aș fi avut niciodată ocazia acestor chestiuni. Aceste provocări nu s-ar fi actualizat poate niciodată în contextele academice în care funcționez de obicei.
Și aici intervine tema ca atare a acestui mic discurs. Ea este dată de faptul că, într-un proiect, nu finanțarea ar trebui să fie obiectivul fundamental. Finanțarea este un obiectiv în cazul proiectului și îi dă acestuia sensul ca atare. Dar nu cred că este obiectivul fundamental. Acel obiectiv sine qua non, acel obiectiv necesar, acel obiectiv definitoriu. Cred că, în cazul fiecărui proiect, ar trebui să începem să fim atenți la obiectivele sistemice. Care țin de structurarea unei cunoașteri, de dezvoltarea unei comunități de cunoaștere, de formarea personală strategică, de înțelegerea oportunităților și a riscurilor, de dezvoltarea rezilienței și a sustenabilității.
Orice proiect, pierdut sau câștigat, îmi dă ocazia să mă dezvolt sistemic și chiar strategic. Și, în acest fel, aș putea spune că și gândirea speculativă poate fi utilă în chipuri pe care le bănuim mult prea puțin.
#Cesar #BuildingCesar #Excellence #ARFI #FILL #Cities2030 #Cesar2030